flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги присяжних щодо подання електронної декларації

19 лютого 2021, 10:01

Косівський районний суд Івано-Франківської області повідомляє, що відповідно до частини 1 статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» (далі - Закон) від 14.10.2014 року №1700 – VII особи, зазначені у пункті 1, підпункті "а" пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК).

Згідно підпункту «ґ» пункту 1 статті 3 Закону до суб'єктів декларування та відповідальності за корупційні правопорушення відносяться присяжні (під час виконання ними обов’язків у суді). Таким чином, присяжні під час виконання своїх обов’язків в суді (тобто, під час залучення до розгляду конкретної справи) становляться суб’єктами, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції». Це означає, що на присяжних розповсюджується обов’язок у порядку і строки визначені розділом 7 (ст.ст.45-52) вказаного Закону подати електронну декларацію. Тобто, якщо протягом 2020 року присяжні приймали участь у розгляді цивільної чи кримінальної справи, зобов’язані до 01 квітня 2021 року подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

У зв'язку з наведеним, Косівський  районний суд Івано-Франківської області нагадує про необхідність подання  присяжними до 1 квітня 2021 року  електронної декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2020 рік.

 Звертаємо увагу на те, що декларація подається шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (https://nazk.gov.ua/) особисто та за допомогою застосування персонального електронно-цифрового підпису (ЕЦП),  а тому нагадуємо, що для заповнення Е-декларації необхідно завчасно отримати електронно-цифровий підпис.

Перед заповненням декларації рекомендуємо ознайомитися з відповідними роз’ясненнями Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) (https://nazk.gov.ua/).

Косівський районний суд Івано-Франківської області роз’яснює, що порушення вимог фінансового контролю, умисне недекларування або декларування недостовірної інформації є корупційними правопорушеннями, за які передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність. Наслідки порушення вимог фінансового контролю визначені у статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а декларування недостовірної інформації або умисне неподання декларації суб’єктом декларування передбачено  статтею 366-1 Кримінального кодексу України.