flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З  2019 року за незаконну рубку та контрабанду лісу суттєво зростуть штрафи та терміни позбавлення волі.

02 січня 2019, 16:20

01 січня 2019 року  набув чинності Закон України « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів».

За незаконну порубку дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду  штраф становить від тисячі до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Повторно або за попередньою змовою групою осіб каратимуть обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Дії вчинені у заповідниках або на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах  штраф становитиме від тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Якщо спричинено тяжкі наслідки каратимуть позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.

Окрім того, істотною шкодою вважається  шкода, яка у дві тисячі і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, або інша істотна шкода, завдана навколишньому природному середовищу в частині забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення лісів. Тяжкими наслідками вважаються  наслідки, які у п’ять тисяч і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян.