flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Закон щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги

21 серпня 2023, 10:35

Набрав чинності Закон щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги

 

3 серпня набрав чинності Закон № 3022-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги», крім пункту щодо уповноваження Кабміну, який набрав чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила законодавчий акт 10 квітня, а офіційне опублікування в газеті «Голос України» відбулося 5 травня (детальніше).

Мета документа - приведення термінології у відповідність із Конституцією України, забезпечення ефективної реалізації в умовах воєнного стану права на отримання безоплатної правничої допомоги широкого кола осіб через обов'язкову участь адвоката у справах, зокрема що стосуються прав дітей, осіб з інвалідністю, осіб, які постраждали від торгівлі людьми, осіб, визнаних судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, шляхом спрощення механізму організації надання такої допомоги.

Серед іншого, документом викладено в новій редакції абзац другий частини четвертої статті 16 Закону «Про виконавче провадження», у якому уточнено документи, якими підтверджуються повноваження адвоката як представника сторони виконавчого провадження.

На це звертають увагу фахівці Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

Зокрема, повноваження адвоката як представника підтверджуються одним з таких документів:

  • довіреністю;

 

 

Джерело: ЮР ЛІГА 2023