flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Посилено відповідальністьводіїв за порушення Правил дорожнього руху

17 березня 2021, 17:06

Посилено відповідальність водіїв за порушення

Правил дорожнього руху

 

 

17березня 2021 року набрав чинності Закон Українивід 16 лютого 2021 року «Про внесеннязмін до деякихзаконодавчихактівУкраїнищодопосиленнявідповідальності за окреміправопорушення у сферібезпекидорожньогоруху», якийрозрахований на істотнезменшенняпорушень ПДР водіями у нетверезомустані.

           Цимизмінамиістотнопосилюєтьсявідповідальність за порушення правил дорожньогоруху.

           Звертаємоувагу на суттєвузміну строку притягненняводія до адміністративноївідповідальності за керуваннятранспортнимзасобом у стані алкогольного, наркотичногосп'янінняабопідвпливомлікарськихзасобів. Теперпорушникаможнапритягнути до відповідальностіпротягомодного року з моменту вчиненняправопорушення. Ранішецей строк становив три місяці, що в деякихвипадках надавало можливістьводіямуникативідповідальності за правопорушення.

           Також з 17 березня 2021 року збільшуютьсярозміриштрафів, зокрема:

            -  штраф за перевищенняшвидкостібільшеніж на 50 км/год — 1700 грн;

            - штраф за керуванняавтомобілем у нетверезомустані, за відмовувідогляду, за передачу автомобіляособі у нетверезомустані - становитиме 17 тис. грн з позбавленням права керуваннятранспортнимизасобами на один рік, а за повторневпродовж року – 34 тис. грн з позбавленнямводійських прав на три роки з оплатнимвилученням транспортного засобу, за третійвипадокпротягом року – 51 тис. грн з позбавленнямводійських прав на 10 роківізконфіскацієюавтомобіля;

            - штраф за втечу з місця ДТП - 3 400 грн з позбавленням права керуваннятранспортнимзасобомна строк 1-2 роки або без такого.

            Внесенізміни в Закон легалізуваливикористанняполіцейськимитехнічнихзасобіввідеозапису. При  проведеннівідеозаписуподіїсвідків уже не потрібно.

          Законом дозволено зупинку транспортного засобуполіцейським для оглядуводіїв для перевірки на стан сп’янінняабощодовживаннялікарськихпрепаратів.

           Посилюється   кримінальнавідповідальність за порушення правил дорожньогорухувчинене в стані алкогольного чиіншогосп'яніння, щоспричинилотяжкіабосередньоїтяжкостітілесніушкодження. 

 

 

Пресслужба