flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги маломобільних груп населення (МНГ) та інших груп населення (осіб з обмеженими можливостями та громадян похилого віку)

12 червня 2019, 13:28

Люди з особливими потребами є повноцінними членами нашого суспільства і потребують постійної уваги до своїх проблем.

Відповідно до положень статті 3 Конституції України - людина, її життя і здоров'я, недоторканність та безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність.

Відповідно до частини третьої статті 7 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» судова система має забезпечувати доступність правосуддя для кожної особи в порядку, встановленому Конституцією та законами України. Це, зокрема, стосується й безперешкодного доступу до приміщень судів осіб з обмеженими фізичними можливостями, громадян похилого віку, інших маломобільних груп населення.

Косівський районний суд Івано-Франківської області з метою сприяння та забезпечення рівного доступу до правосуддя маломобільних груп населення (МНГ) та інших груп населення (осіб з обмеженими можливостями та громадян похилого віку) наказом голови суду визначено відповідального працівника за доступ до правосуддя маломобільних та інших груп населення –консультанта суду Ковальську Олександру Володимирівну (контактний телефон: (03478)2-48-27).

Основним завданням, якої є забезпечення надання безпосередньої допомоги під час відвідування маломобільних груп населення (МНГ) та інших груп населення (осіб з обмеженими можливостями та громадян похилого віку) приміщення суду та сприяння у забезпеченні їх доступу до безоплатної правової допомоги, організація взаємодії з цих питань з відповідними регіональними та місцевими центрами Міністерства юстиції України з надання такої допомоги.

З урахуванням потреб людей з обмеженими фізичними можливостями вхід до суду об лаштований пандусом, відповідно до вимог державних будівельних норм.

У суді забезпечено безперешкодний доступ до залів судових засідань, які находиться на першому поверсі, що значно полегшує особам з інвалідністю брати безпосередню участь у судових засіданнях по захисту свої порушених прав.

Також на першому поверсі розміщено інформаційні стенди, де можливо безперешкодно отримати інформацію щодо графіка прийому громадян, реквізитів для сплати судового збору та інших платежів, списків справ призначених до розгляду тощо.  

      Окрім того, у разі виникнення у Вас будь-яких питань Ви завжди можете звернутися до працівника охорони, який знаходиться на першому поверсі, з метою виклику відповідального працівника суду:

1) щодо надання інформації про стан розгляду справи,  номерів телефонів працівників суду, допомоги у складанні запиту про доступ до публічної інформації, оформленні будь-яких заяв, клопотань по справі та надання справ для ознайомлення, зняття з них копій;

2) щодо забезпечення супроводу маломобільних груп населення в приміщенні суду під час відвідування;

У суді встановлено необхідне обладнання для проведення судових засідань в режимі відео-конференції, що значно полегшує доступ  до правосуддя, функціонує офіційний сайт суду в мережі інтернет, де Ви можете знайти інформацію про роботу суду, також є можливість направлення документів на офіційну електронну пошту суду
inbox@ks.if.court.gov.ua

 На сьогодні важливо створювати сприятливі умови, які дадуть можливість особам з обмеженими фізичними можливостями ефективно реалізовувати свої права та свободи людини і громадянина та вести повноцінний спосіб життя.