flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інструкція з обслуговування осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення під час звернення до Косівського районного суду Івано-Франківської області

29 травня 2018, 16:45

                                                                      

                                                                          ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                        наказом керівника апарату

                                                                        Косівського районного суду

                                                                        Івано-Франківської області

                                                                          від 18.05.2018 року № 02-02/134

  

ІНСТРУКЦІЯ

з обслуговування осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп

населення під час звернення

до Косівського районного суду Івано-Франківської області 

  1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Інструкція з обслуговування осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення під час звернення до Косівського районного суду Івано-Франківської області (далі – інструкція) містить умови забезпечення безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних громадян в приміщення Косівського районного суду Івано-Франківської області (далі – Суд), визначає порядок супроводження маломобільних груп населення в приміщенні Суду і за його межами при реалізації права на судовий захист даною групою населення.

1.2. Основним міжнародним документом, який гарантує права інвалідів є Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю, яка ратифікована нашою державою і набрали чинності з 06 березня 2010 року, і яка зобов’язує держави-учасниці надавати можливість людям з інвалідністю вести незалежний спосіб життя та повною мірою брати участь в усіх аспектах суспільного життя. Відповідно до статті 13 даної Конвенції держави-учасниці повинні забезпечувати людям з інвалідністю нарівні з іншими ефективний доступ до правосуддя, зокрема, передбачаючи процесуальні та відповідні вікові корективи, які полегшують виконання ними своєї ефективної ролі прямих і опосередкованих учасників, у тому числі свідків, на всіх стадіях юридичного процесу, розслідування та інших стадіях попереднього провадження.

1.3. Статтями 7, 8, 9 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» врегульовано питання щодо здійснення правосуддя в Україні на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом незалежно від раси, кольору шкіри, мови, політичних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних та інших ознак. Усім суб’єктам правовідносин гарантується захист прав, свобод і законних інтересів незалежним і безстороннім судом, утвореним відповідно до Закону.

1.4. Основні поняття, що використовуються в Інструкції:

особою з інвалідністю є особа зі стійким розкладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист;

   маломобільні групи населення – люди, що відчувають труднощі при самостійному пересуванні, одержані послуги, необхідної інформації або при орієнтуванні в просторі. До маломобільних груп населення віднесені інваліди, люди з тимчасовим порушенням здоров’я, вагітні жінки, люди старшого (похилого) віку, люди з дитячими колясками тощо (ДБН В.2.2-17:2006 «Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення»).

      1.5. Цю Інструкцію розроблено відповідно до Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, яка ратифікована нашою державою і набрали чинності з 06 березня 2010 року, Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», Закону України «Про судоустрій і статус суддів», наказу суду від 18 травня 2018 року № 02-02/133  «Про призначення  відповідальною особою за забезпечення рівного доступу до правосуддя особам з інвалідністю та іншим маломобільним групам населення (МГН)».

  1. ПОРЯДОК ПЕРЕСУВАННЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ ЧИ МАЛОМОБІЛЬНИХ ГРУП НАСЕЛЕННЯ В ПРИМІЩЕННІ СУДУ

2.1. Служба охорони здійснює виклик працівника апарату Суду – відповідальної особи за забезпечення рівного доступу до правосуддя осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення під час звернення до Суду (далі – відповідальна особа).

2.2. Відповідальна особа зустрічає і супроводжує особу з інвалідністю чи іншого маломобільного громадянина, а в разі настання надзвичайної ситуації – відповідає за евакуацію осіб з інвалідністю чи інших маломобільних громадян з приміщення Суду.

2.3. У першочерговому порядку відповідальною особою уточняються, якої допомоги потребує особа з інвалідністю чи інший маломобільний громадянин, мета відвідування Суду, необхідність супроводу.

2.3.1. У разі участі осіб з інвалідністю чи інших маломобільних громадян в судовому засіданні, відповідальна особа доповідає головуючому у справі про участь в судовому засіданні даної категорії населення і організовує проведення судового засідання в залі судового засідання на 1 поверсі будівлі.

2.3.2. У разі подання заяви або скарги до Суду, відповідальна особа супроводжує до канцелярії Суду і знайомить особу з інвалідністю чи іншого маломобільного громадянина з працівником апарату Суду, відповідальним за приймання вхідної кореспонденції Суду, особисто, представивши на прізвище, ім’я та по батькові один одному.

Особи з інвалідністю чи інші маломобільні громадяни користуються пріоритетним правом при подачі документів до канцелярії Суду.

2.4. З метою реалізації права на судовий захист при відвідуванні осіб з інвалідністю чи інших маломобільних громадян в Суді, відповідальна особа роз’яснює правила внутрішнього та службового розпорядку Суду та години прийому громадян і розповідає про особливості будівлі Суду:

- кількість поверхів, поручнів, інших пристосувань і пристроїв для осіб з інвалідністю стосовно його функціональним обмеженням; розташування санітарних кімнат, можливі перешкоди на шляху тощо;

- структуру Суду, в якому кабінеті і до кого звернутися з питань, які можуть виникнути.

2.5. Після закінчення судового засідання або прийому відповідальна особа супроводжує осіб з інвалідністю чи інших маломобільних громадян до виходу з Суду.

2.6. При необхідності особи з інвалідністю чи інші маломобільні громадяни можуть заздалегідь погодити з відповідальною особою за телефонами необхідний обсяг допомоги при організації доступу в приміщення Суду із зазначенням дати і часу прибуття, або направити на електронну пошту Суду відповідний запит.

2.7. Відповідальна особа Суду за погодженням з особами з інвалідністю чи іншими маломобільними громадянами вправі надати інші види допомоги по супроводу не передбачені цим Положенням.